6 реки заплашват да залеят половин България в края на седмицата, предупреждават от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

 

За периода четвъртък – събота реките Искър, Янтра, Огоста, Осъм, Лом и Русенски Лом ще покачат значително нивата си, показват данни на Европейска система за предупреждение на наводнения за водосборите на реките Дунав и Марица, пише "Монитор".

 

Най-сериозно покачване ще има на водите Искър и Янтра, а Огоста ще достигне критичния си праг, предупреждават от екоминистерството.

 

От ведомството вече са изпратили информация до всички застрашени общини и Гражданска защита. Тяхната задача ще е да следят непрекъснато нивото на реките и да бъдат в готовност за изграждане на изкуствени диги.

 

“Вследствие на интензивни валежи или контролирано изпускане на язовири на отделни места са възможни по-сериозни повишения на нивата на реките”, обясниха от ведомството. По данни на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН в четвъртък се очакват между 13 и 60 литра на квадратен метър.

 

Информационната система за ранно предупреждаване при наводнения, върху която работи МОСВ, все още не е готова. Системата, която ще е съвместен проект с НИМХ, ще следи в реално време нивата на реки, язовири и дебелината на снежната покривка. Изграждането й ще струва около 15 млн. лв.