Близо 1 300 домакинства в страната са се регистрирали в интернет страницата на Националния статистически институт за първите два часа от старта на пробното преброяване днес. Това обяви в Плевен председателят на НСИ Марияна Коцева. 320 от регистриралите се са се преброили успешно.

Първият успешно преброил се по интернет е мъж, казва се Иван, попълнил е формуляра за около 20 минути, което ни навежда на мисълта, че живее сам. Това съобщи още Марияна Коцева на пресконференция в Плевен по повод старта на пробното преброяване. То започна в 8.00 часа тази сутрин и до 7 септември ще става само по интернет. Може да се преброяват хора от цялата страна, не само от трите пилотни области Плевен, Велико Търново и Стара Загора, обясни Марияна Коцева.

Тя уточни, че при регистрацията гражданите получават парола, с която може да влизат в анкетната си карта в интернет колкото пъти пожелаят по всяко време на денонощието и да попълват въпросника. Това може да става от всяко място, дори от интернет клуб. Въпросите са разделени на няколко части - 10 се отнасят за вида на сградата, в която живеят хората, 19 се отнасят за условията в жилището, останалите 36 въпроса са за самите граждани.

В България няма актуални данни за образованието на хората, за тяхната етническа принадлежност, не знаем и точното население на селищата, каза още председателят на НСИ. Другата цел е и да се тества системата на електронно преброяване при максимално натоварване, затова Марияна Коцева призова жителите не само на трите области, а и от цяла България да се преброят пробно. В помощ на желаещите да се преброят по електронен път беше разкрит Call Center на Националния статистически институт с единен номер за цялата страна 0700 16 310. От сутринта той е прегрял от обаждания, на цената на един градски разговор на него могат да се правят консултации по всички въпроси, свързани с попълването на електронната карта.

От 08.00 часа на 7 септември до 20.00 часа на 14 септември ще се извърши пробно преброяване от анкетьори в части от областните центрове Плевен, Велико Търново и Стара Загора. Анкетьорите са длъжни да се легитимират като самоличността им може да се проверява и чрез обаждане на единния номер.

Ако откажете да бъдете преброени, предвидената санкция е глоба в размер на 60 лв.