Първите кюфтета, кебапчета, карначета, наденица и кайма с марката „Стара планина" ще бъдат в магазинната мрежа до края на тази седмица. Днес димитровградското месопреработвателно предприятие „Лотос" започна пробно производство на първите в страната 8 продукта по утвърдения български държавен стандарт „Стара планина". До края на седмицата истинските месни кебапчета и кюфтета ще бъдат на пазара.

Според прогнозните данни килограм 100 процента свинска кайма „Стара планина" с гарантирано по БДС качество ще струва 7.90 лв., а смесената от 60 процента свинско и 40 процента говеждо месо, ще е на цена 8.60 лв. Килограмът свински кебапчета ще е също при цена 7.70, а смесените- 8.40 лв. Най-масовите в момента кебапчета, но с марката за качество „Стара планина" ще струват 60 стотинки за бройка, като в момента цената им е 32-33 ст. Суровата наденица и карначетата „Стара планина" ще струват съответно 6.40 лв. и 6.90 лв., съобщи за „Дарик" управителят на фирмата, която първа в страната започва да  произвежда с държавната марка Йордан Иванов.

Спазени ли са изискванията за производство, етикиране, съхраняване и реализация е проверила комисия, в която участва и началникът на ДВСК-Хасково д-р Христо Вълчанов. Според издадения протокол в димитровградското предприятие са осигурени необходимите условия за производство и съхранение на  месни продукти по утвърдения стандарт „Стара планина".