Близо 65 000 ферми в България не oтговарят на европейските изисквания за хигиена на млякото, съобщи зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров.

Той обясни, че е взето решение да се подпомогне млечния сектор чрез Държавен фонд „Земеделие”. По мерките от Програмата за развитие на селските райони има налични 80 млн. евро, а други 20 млн. лв. са осигурени под формата на държавна помощ като кредит от Държавен фонд „Земеделие” с референтна лихва от 6 на сто.

Цветан Димитров припомни, че млекопроизводителите имат срок до края на годината да инвестират във фермите си, за да достигнат до европейските стандарти.

„Става въпрос за инвестиции и по наша оценка не за колосални. Говорим за фермите втора и трета група. Това са инвестиции в рамките на 20-30 000 до 40 000 лв. тъй като решенията излязоха миналия четвъртък от следващата седмица в България започва информационна кампания. Ако разсъждаваме по отношение на изкупуването на млякото съвсем отговорно ви казвам, че проблем в момента няма. Цените са достатъчно високи. Средната цена към януари е към 60 стотинки за литър без ДДС. По отношение на пласмента на продукцията няма проблеми, категорично заявявам“, каза Димитров.

Ако не се покрият дори минималните изисквания, ще бъдат затваряни ферми, а млекопроизводителите няма да могат да продават продукцията си.