10 500 души ще бъдат засегнати от увеличаването на пенсионната възраст с четири месеца от догодина и на осигурителния стаж за военнослужещите, съобщи управителят на НОИ Бисер Петков, който участва в заседанието на бюджетната комисия в парламента.

Петков бе категоричен, че тези хора няма да могат да се пенсионират при промяната поне на един от параметрите. Ефектът от увеличаването на пенсионната възраст с четири месеца от догодина ще бъде 30 млн. лева само за 2012 г. В средносрочен план натрупаният ефект ще бъде по-голям.

„Нашите разчети са, че увеличаването на възрастта с четири месеца от следващата година ще засегне общо за трите категории лица, за които се предлага като включвам и увеличаването на изискуемия стаж за лицата по член 69* от 25 на 27 години, ще засегне около 10 500 лица, които при сегашния режим ще могат да упражнят права на пенсиониране следващата година, но увеличаването на един от параметрите няма да им го позволи", каза Петков пред депутатите в бюджетната комисия.

По думите на шефа на НОИ стойностният ефект на промените сметнати като по-малко разходи за пенсии и повече приходи от оставането на тези лица на работа се оценява на около 30 млн. лв. за следващата година, а акумулираният ефект в следващите години от увеличаването на възрастта на хората от трите категории труд се оценява на около 300 млн. лв. за 2017-а и 666 млн. лв. за 2020-а.

 


 

* В член 69 на Кодекса за социално осигуряване се казва, че от 31 декември 2011 г. общият осигурителен стаж на военнослужещите, който до края на 2011 е 25 години, се увеличава от първия ден на всяка следваща календарна година с 4 месеца до достигане на 28 години, от които две трети действително изслужени като военнослужещи по Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България. Управляващите обаче предложиха стажът за пенсия на военните да се увеличи от следващата година с две години – от 25 на 27 години.