ЧЕЗ Разпределение стартира общо 32 инвестиционни обекта в Западна България на обща стойност 676 хил. лева, съобщиха от дружеството.

388 хил. лева ще бъдат вложени като в района на столицата, а 288 хил. лева – извън София. В Софийска област 72 хил. лева са предвидени за реконструкция на мрежа и изнасяне на електромерни табла в Ботевград и Костинброд.

В област Монтана ще бъдат вложени 33 хил. лева, в Плевен 25 хил. лева, а в областите Видин и Враца по 20 хил. лева, основно в присъединяване на нови клиенти.

ЧЕЗ Разпределение започва през август подмяна на обелени кабели в столичния район „Подуяне“. В проекта ще бъдат вложени 180 хил. лева с цел да се подобри електрозахранването на 20 хил. клиенти на дружеството. То бе изложено на риск след поредната кражба на медния екран на кабели средно напрежение през април тази година.

Инвестицията в район „Подуяне“ е най-големият проект, започнат от ЧЕЗ Разпределение през август.

 „Все по-често ставаме свидетели на повреждане на съоръжения за хиляди левове, което създава предпоставка за инцидентни и мащабни аварии, засягащи голям брой потребители. ЧЕЗ противодейства според възможностите си на посегателствата. Въпреки предприетите мерки преките и непреките щети от кражби на съоръжения за изминалата година надхвърлят 3.2 млн. лв.“, каза Димо Петров,  директор „Реализация на инвестициите“ в „ЧЕЗ Разпределение България“ АД.

От стъпването си на българския пазар преди 11 години ЧЕЗ е инвестирала близо 943 млн. лв. в модернизиране и разширяване на мрежите, в подобряване на обслужването и в производство. Отделно 1,6 млрд. лева са постъпили в бюджета под формата на данъци, преки инвестиции и дивиденти, което превръща ЧЕЗ в един от най-големите участници в българската енергетика.