Този проект не наподобява проекта "Белене". "Белене" беше споразумение между държави. Ние в "Уестингхаус" разгръщаме нещата на етапи, свършваме определена работа, след това обясняваме на клиентите какво сме направили, коментира пред БГНЕС Дани Родерик, изпълнителен директор на "Уестингхаус", която ще изгражда 7 блок на АЕЦ "Козлодуй".

Във фазата, в която се намираме в момента постигнахме споразумение за цената при определени условия. Част от тези условия са намиране на финансиране и лицензиране на реактора. Това са нещата, заради които цената расте. Ние искаме всички тези въпроси да бъдат разрешени, преди да определим крайната цена, допълни той.

Вече представихме финансов проект, предложен от американското правителство. Следващата фаза ще бъде да елиминираме останалите рискове, така че всичко да бъде много ясно, когато догодина отидем в парламента с договора. Това е първият истински договор, включващ ангажимент от държавата, че иска да продължи напред с този проект, заяви още Родерик.

На всяка фаза от проекта елиминираме рисковете, така че да няма изненади. Поръчваме оборудването на много късен етап, когато разберем, че финансирането и всичко останало в проекта е готово, отчете той.

Преговорите до този момент са били свързани с определянето на стратегически инвеститор. "Уестингхаус" се е съгласила да участва с 30% в проектната компания.

Ние не сме офшорно дружество. Имаме лицензирана компания в България и искаме да разширяваме този бизнес, виждаме големи възможности за това, категоричен е Родерик.