75% от българите подкрепят проучванията за шистов газ в България при гаранции за екосредата. Това показва национално представително проучване, проведено в периода от 6 до 12 януари т.г. от агенция ESTAT, съобщи пресцентърът на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.  

Анкетирани са хиляда души на възраст над 18 години. На въпрос "Каква, според вас, трябва да бъде позицията на българското правителство по проучването на шистов газ в България?" 64.8 на сто от анкетираните отговарят "да го направи, ако има сигурност за екологията в районите на проучване", а 9.6 на сто посочват отговор "да го направи задължително". 18.3 на сто от анкетираните се обявяват против проучването на шистов газ, дори и да има сигурност за екологията, а 7.4 на сто не могат да преценят.

Що се отнася до добива на шистов газ, 57.9 на сто от запитаните смятат, че при наличие на залежи, правителството трябва да разреши добива, ако има сигурност за екологията в района. Други 10.8 на сто от хората изтъкват като водещи при решението на правителството - икономическите ползи от добива. 22.2 на сто се обявяват срещу добива, дори и да има сигурност за екологията.

Нагласите на българските граждани в подкрепа или срещу проучването и добива на шистов газ са пряко свързани с очакванията за извличане на конкретни ползи. Като най-значим евентуален ефект се открояват прогнозите за създаване на нови високоплатени работни места(посочват се от 33 на сто от интервюираните), постигане на по-ниски цени на "синьото гориво" чрез национален добив на газ (23 на сто) и намаляване на зависимостта на страната от външни доставчици на газ (21 на сто).

Като основен извод от проучването се откроява сериозния информационен дефицит по темата за проучването и добива на шистов газ, който формира висока степен на тревожност сред населението, се посочва в прессъобщението.    

Безпокойството на голяма част от хората се дължи по-скоро на липсата на достоверна и изчерпателна информация, отколкото на рационална преценка за ползите и вредите. Общественото мнение се колебае между две противоположни крайности - за и против, които за малко на брой хора са ясно и твърдо аргументирани. Това показва, че реално хората имат нужда - изчерпателна, добре структурирана и вярна информация.