Министерството на икономиката, енергетиката и туризма предлага 9 процента ДДС в туризма, като ставката да взеле в сила след края на следващия летен сезон. Това съобщи пред журналисти в Драгоман заместник – министърът с ресор туризъм на Иво Маринов.

Все още се обсъждат различни варианти, но според икономическото министерство това е реалистичният, уточни Иво Маринов. На експертно равнище се обсъжда фискално неутрален вариант, при който нито хазната да е ощетена, нито туристическият бранш, обясни зам.-министърът.

В икономическата комисия на Народното събрание искаме ставката да бъде възможно най-ниската, но тя, естествено, няма как да падне под 7 на сто, коментира депутатът от ГЕРБ Георги Икономов. Предложението на икономическото министерство е тази ставка да се обвърже с по-голям контрол върху туристическия бранш, така че да се гарантира висока събираемост на данъка, обясни Иво Маринов.

Той посочи, че основното конкурентно предимство на България е съотношението качество – цена и затова новият налог е по-добре да се въведе след края на лятото.

По оценки на икономическото ведомство се очаква тази зима у нас да дойдат 2 до 3 процента повече туристи от миналата година. Тази прогноза не се отнася още за приходите, защото не са ясни цените на лифт-картите и хотелите.

Зам.-министър Иво Маринов е на посещение в Драгоман по повод днешния Световен ден на туризма.

* Актуализирана информация!