Близо девет от десет решения за избор на почивка у нас се взимат след посещение на специализирани сайтове и социалните мрежи.

Това каза днес на конференция на тема "Стимулиране на бизнеса в дигитална среда" Тодор Чобанов, съветник на министър Трайчо Трайков по въпросите на културно-историческия туризъм в Министерство на икономиката, енергетиката и туризма. 

По думите на Чобанов добрата новина е, че над 50 процента от българските домакинства разполагат с интернет и все повече от тях се ориентират към онлайн пазаруване.

"Интернет предлага огромни възможности", коментира съветникът на Трайчо Трайков и като пример посочи, че по Коледа и Нова година тази година се очаква гражданите на Европейския съюз да изхарчат над 50 милиарда евро в интернет.

По мнение на Тодор Чобанов пиратството е един от най-сериозните проблеми, свързани с интернет. По думите му държави като България не могат да развият силен креативен
сектор, когато правата на творците се нарушават системно, като това най-много се отнася за книгите, музикалната и киноиндустрия, допълни Чобанов.

Посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик призна, че също е теглил безплатно филми и музика от интернет, но заяви, че "това не е редно". Той сравни ползването на пиратските сайтове с кражбата от бижутериен магазин. Уорлик посочи, че трябва да се търсят разумни решения за справянето с този проблем.

Киберпрестъпността е сериозен проблем на модерните общества, където се увеличава броят на компютърни атаки срещу важни системи, създаващи заплаха за обществото, каза Даниела Петрова, председател на парламентарната комисия по култура, гражданско общество и медии. По думите й за справянето с киберпрестъпността е необходимо да се създаде ефективна нормативна уредба. Тя посочи, че България има добра репутация по отношение на закрилата на правата на интелектуалната собственост благодарение на съдиите, прокурорите и полицейските служители, които имат огромни познания в областта на разследването и наказателното преследване на компютърните престъпления.