90 на сто от колбасите, които се произвеждат у нас, са от вносно месо, освен това в страната ни няма нито един производител на биологично свинско.

Това съобщи вчера Кирил Вътев, член на управителния съвет на Асоциацията на месопреработвателите в България, по време на дискусия след подписване на пакта „Коледа безопасна” между Българския медиен съюз, Министерството на земеделието и храните и различни организации на производители.

Около 80% от продукцията ни от плодове и зеленчуци също идва от чужбина. Искаме да засилим възможностите на българското земеделие, защото само така ще се върнат на нашата трапеза хубавите български плодове и зеленчуци, каза земеделският министър Димитър Греков, който подписа пакта от името на аграрното ведомство.

За реализирането на тази идея вече са проведени срещи с представителите на търговските вериги. Греков заяви още, че ще бъде изработен стандарт за българските консерви през следващата година.

От думите му стана ясно, че ще има стандарт за имамбаялдъ. В момента се обмислят варианти за поставяне на

специални етикети върху прясно произведената продукция

в магазините. Доставянето на зеленчуци и плодове от 150 км е една от възможностите се подкрепят родните производители, без това да нарушава строгите европейски правила за свободно движение на стоки.

Подобна практика вече съществува успешно от години във Франция. Само скъсеният път между производителите и търговците може да осигури на гражданите храни в перфектно състояние, каза още министър Греков вчера.

Той обяви, че проверките за нерегламентиран внос на земеделска продукция по границите и във вътрешността на страната ще продължат, а мобилните групи ще бъдат активни, докато започне работа през януари специализираното звено за контрол към Националната агенция по приходите.

В последно време има съживяване в производството на свинско и пилешко месо, както и на зеленчуците, отчете още министърът. Той обяви, че през следващия програмен период е заложен

голям финансов пакет за рекламиране

етикетиране и идентифициране на земеделските стоки.

Да се засили българското производство на суровини призова и Кирил Вътев. Дългогодишният председател на асоциацията на месопреработвателите призова в хипермаркетите родната продукция да бъде до 70 на сто от всички стоки и напомни, че българските производители произвеждат не само продукти, но преди всичко доход, добавена стойност и потребители.

От голяма търговска верига обаче опонираха, че в момента над 50% от разплащанията са в левове с български доставчици и са готови да приемат всеки производител, който отговаря на изискванията им за качество.