"Няма да има такса водомер. Обсъждането по принцип не значи, че мярката ще бъде въведена", заяви пред БНТ Ангел Семерджиев, председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Във връзка с тока, той коментира, че му е трудно да каже за крайната цена на електроенергията.

"Механизмът за ценообразуване на годишна база минава през предложение на самите фирми, което отразява техните изчисления и очаквания.

Задължително ще се отчетат необходимите средства за възобновяемите източници - 1,5% предварително ще е ефектът от въведените мощности за възобновяеми източници. Инфлацията няма как да не се отчете също", подчерта Семерджиев.

По отношение на инвестициите обаче имало митове, които се разпространяват от дружествата - например това, че не им се дава възможност да инвестират.

"В никакъв случай това не е така. Невинаги тези инвестиции трябва да се отразяват в цената на тока. Не бих ги съветвал да забавят инвестициите", категоричен бе Семерджиев.

"Самото общество е настроено да си търси правата и това е много добре. Но не е достатъчно само гражданите да си търсят правата, необходимо е институциите да вършат своята работа", подчерта председателят на ДКЕВР.

По думите му комисията има достатъчно ясни сигнали и те показват, че се прави всичко възможно да се търси баланса между интересите на потребителите и т.нар. монополи.

Според него особено важно е да се защитават интересите на битовите потребители, защото техните права са най-застрашени.

През последната година ДКЕВР е направила доста нови неща, похвали се Семерджиев.

"Вече сме възприели тактика като приоритет за потребителите и решенията се търсят в две направления - да има ресурси да се справяме бързо с жалбите на потребителите. Всяка жалба се разглежда от цялата комисия.

Имаме планове да направим регионални офиси на ДКЕВР - във Варна, Пловдив и Плевен на първо време, тъй като потребителите не са само в София", обяви той.

Според него има монополи, които могат да бъдат избегнати и такива, които не могат да бъдат избегнати.

"Услугите, свързани с мрежи, са единия вид монополи. Ние вървим към запазване и силно регулиране на мрежовите услуги и освобождаване на пазара по отношение на снабдяването", обяви Семерджиев.