Докато няма решение от арбитража, ние не можем да предприемем никакви стъпки по проекта АЕЦ "Белене", заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

БСП винаги е изпълнявало своите обещания, смятаме да ги изпълним и през този мандат, за АЕЦ "Белене" никога не сме заявявали, че ще се изгражда с парите на българския данъкоплатец и е съвсем нормално в бюджета за 2014 г. да няма заложени пари по този проект, подчерта енергийният министър, цитиран от БГНЕС.

Що се отнася до 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй", той не е отхвърлен от сегашните управляващи като идея за изграждане.

Министър Стойнев защити бюджета за следващата година пред парламентарната комисия по енергетика. Той прогнозира, че икономическият растеж през 2014 г. ще надмине 2%.

Руската компания "Атомстройекспорт" заведе арбитражно дело в Париж за поръчано, изработено и неплатено оборудване за строежа на спряната АЕЦ "Белене". Искът е за 1 млрд. евро.

Изходът е неясен. "Атомстройекспрот" твърди, че важни документи по сделката за реактора са унищожени при пожар, а от НЕК отчитат, че не разполагат с въпросните фактури и доклади за приемане на оборудването.