Финансовите компании все по-активно купуват фючърси на аграрни суровини заради признаци на недостатъчни доставки и неблагоприятни климатични условия – информира Bloomberg. В седмицата, завършила на 30 август, спекулантите в САЩ са разкрили с 18% повече дълги позиции в основните 11 аграрни стоки, сочи компилация на правителствените данни.

Това е най-високата активност на аграрните пазари в САЩ от 3 август 2010 г. Тройно са се увеличили фючърсите за доставка на пшеница, закупени от фондовете. Сериозен ръст се наблюдава и в закупените фючърси и опции за доставка на соя и царевица.

През последната година цените на царевицата се покачиха със 70%, а на соята с 43%.

В САЩ месец юли беше най-горещият от 1955 г. насам. Твоа означава, че правителствените прогнози за реколтата могат да не се осъществят. Вече се говори за „най-скъпата суша в историята на Тексас“ и недостиг в доставките на памук. Във Великите равнини сушата се очаква да засегне насажденията на зимницата.

Фондов мениджър коментира: ситуацията по търсенето и предлагането заплашва да стане експлозивна. По-рано някои инвеститори ликвидираха позициите си в аграрна продукция, изплашени търсенето да не пострада заради финансовата паника. Сега някои хора се събуждат и отново купуват предвид рискове от смущения в доставките.

Тази година насажденията в някои части на южен Канзас и западна Оклахома получиха под половината от обичайното количество дъжд. 81% от територията на Тексас страда от „изключителна суша“. Състоянието на царевичните насаждения е най-неудовлетворително за последните 6 години.

“Майката Природа беше лоша майка през тази година и не виждаме тя да си промени настроените в скоро време“, коментира водещ аграрен инвестиционен консултант. „Лошото време ще попречи и на прибирането на реколтата“.

Цената, по която завърши търговията в петък, беше 1.9% ръст на пшеницата до 7.755 долара за бушел и 2.9% ръст при царевицата до 7.60 долара за бушел – съответно малко над 391 лв. и 410 лв. за тон според курса за деня в метрична система.

Други данни от САЩ показват, че фондовете, инвестиращи в суровини, са увеличили общо с 15% експозициите си в 18 борсово търгувани стоки. Индексът на S&P на основните 24 категории суровини през миналата седмица се повиши за втори път, с 0.6%. Но обобщените данни не са особено показателни в този момент, по причина, че в тях е включена и цената на златото, което бележи прекалено феноменален ръст.

В седмицата, завършила на 31 август, инвеститорите са изтеглили от стокови фондове нетно 581 милиона долара. Това се обяснява с факта, че никой не иска да бъде притиснат, когато цените започнат да падат. Нетните позиции в злато след постигнатия на 23 август рекорд от 1917.90 долара за тройунция са се свили с 2.9%.