Ахмед Доган е поръчал атентан срещу Бойко Борисов. Това разкри премиерът в оставка Бойко Борисов от трибуната на българския парламент.

Борисов взе думата след като Народното събрание гласува с 209 гласа ЗА оставката на  воденото от него правителство.

Лидерът на ГЕРБ уточни, че приятелска разузнавателна служба му е представила документи, от които е видно, че е бил подготвян атентат срещу него в качеството му на министър-председател на България.

"Това е официален документ, но понеже вие минахте границите, искам да знаят хората. Там в този документ се казва, че заради борбата, заради това, че накърни много сериозни интереси на международната организирана престъпност, се подготвя атентат и поръчител е Ахмед Доган" каза Борисов в парламента.

Ахмед Доган се оттегли от лидерския пост в ДПС точно преди месец, на 19 януари. Тогава, пред делегатите на националната партийна конференция, мъж, въоръжен с газов пистолет, се опита да извърши покушение над Доган.

25-годишният нападател не успя да произведе изстрел с оръжието, което засече. Той бе обезвреден от охранителите на Доган и бит от присъстващи на конференцията членове на ДПС.

По повод на отправените обвинения към Ахмед Доган, лидерът на ДПС Лютви Местан свика извънредна пресконференция, на която отговори на нападките на Борисов.

„Свидетели сме на активно мероприятие за въвличане на страната в етнически конфликт", каза Местан и изрази надежда Борисов да не представя като факт нечии предположения. От ДПС ще изискат проверка за твърденията му.

Ако обвиненията на Бойко Борисов, че Ахмед Доган е поръчител на атентат срещу него са верни, то те отдавна да са били огласени и да са били предприети съответните действия, каза Местан. „Това не е демокрация, а посттоталитаризъм", констатира председателят на ДПС.

„Протестирам категорично срещу опита ритуално да се злепостави един политик, който получи легитимност не само в България, а и в цяла Европа като архитекта на български етнически модел и възравявам партията, създадена от него, да бъде въвлечена в сценарий за обслюжване на тяснополитическите цели на все още управляващата партия ГЕРБ", каза Местан.

„Ние в ДПС знаем, че последният пристан на всяко авторитарно управление е етническият конфликт, но имаме граждански зрели, толерантни избиратели, които няма да ви осигурят този последен пристан, господин премиер", обърна се Местан към министър-председателя в оставка. Той е категоричен, че избирателите на движението ще бъдат на висотата на своята гражданска и политическа зрялост и ще дадат своя принос парламентарните избори да се проведат в спокойна среда.