Сумата, по която ирландската банка AIB се освободи от своя 49.9% дял в Българско – американска кредитна банка, остава неизвестна. Но ирландската преса припомня, че пакетът акции през 2008 г. й струваше 216 млн. евро.

Днес БАКБ, която е специализирана в кредитиране на малкия и средния бизнес, към 31.12.2010 разполага с активи за 376 млн. евро и собствен капитал за 96.6 млн. евро. Вероятно ще научим сумата, договорена с купувача – фондът на Цветелина Бориславова CSIF – чак когато сделката бъде одобрена от централната банка и антимонополната комисия.

Навремето ирландците обясниха покупката на дела в България със стратегията си за експанзия в Източна Европа. Освен у нас, AIB беше инвестирала също в банковия сектор в Полша. Но заради новите изисквания на финансовия регулатор в Ирландия, който предписа на AIB да набере значителен допълнителен капитал, всички странични активи се разпродават.

Така през април 21011 г. се осъществи продажба на 70.36% ирландски дял в полската най-голяма банка Bank Zachodni WBK S.A., което беше съпроводено и с освобождаване от 50% дял в инвестиционния фонд BZ WBK AIB Asset Management.

Според AIB, продажбата на дела в БАКБ няма да има материален ефект върху капиталовата й позиция.

От друга страна, Santander назначи бившия шеф на AIB за Източна Европа като главен изпълнителен директор на операциите на компанията в Полша.

От 23 февруари 2011 г. AIB се търгува на борсата NYSE Euronext. Новината за продажбата на дела в БАКБ днес не се отразява по-специално върху пазарната стойност на ирландската банка, но в рамките на вчерашния ден AIB поевтиня с 3.9%, отваряйки при цена 2.81 долара за лот и приключвайки на 2.70 долара за лот.

Дотук ирландското правителство е инжектирало 7.2 млрд. евро в AIB и вече притежава 93% дял в кредитната институция. След като проведе стрес тестове през март, централната банка на Ирландия нареди на AIB да набере 13.3 млрд. евро допълнителен капитал.

Продажбата на дела в българската банка е капка в морето – но AIB вчера съобщи, че има и трима нови кандидати за фонда си AIB Investment Management, който има офиси в Дъблин и Ню Йорк и управлява активи за 9.4 млрд. евро.