Прясно изплатила дълга си от $ 182 млрд. към американския бюджет, застрахователната компания - гигант American International Group, известна повече като AIG, обмисля да съди спасителя си. Причината не е в това, че структурирания за нея спасителен план, платен с при на данъкоплатците не е бил удачен, а защото чрез изпълнението му акционерите в компанията са били ощетени. Това противоречи на Петата поправка на американската конституция, която забранява да се отнема частна собственост в полза на публиката срещу обикновена компенсация.

Днес управителния борд на AIG се събира, за да вземе решение дали да заведе съдебен иск към държавата с претенция за полагаеми обезщетения към акционерите в размер на $ 25 млрд. 

Подобно дело вече е заведено от бившият изпълнителен директор на компанията Морис Грийнбърг, който остава и един от големите акционери в дружеството. Той се обърна към съда още през 2011 година. От тогава той апелира към AIG да се присъедини в процеса. Ако той спечели делото, това може да даде коз в ръцете на останалите акционери и те също да се обърнат срещу AIG за това, че тя не е защитила правата им.

Първоначално Грийнбърг опита да заведе делото във Ню Йорк, но съдът отказа да го разгледа и така то сега се намира във Вашингтон.

Застрахователният гигант AIG попадна в угрозата на банкрута дни след колапса на инвестиционата банка Lehman Brothers през септември 2008 година. Правителството на САЩ взе бързо решение да спаси AIG като национализира 92% от компанията. Това бе най-голямата спасителна операция в разгара на финансовата криза. Тя си навлече и множество критики, срещу които бяха хвърлени аргументите, че не може да се позволи фалита на институция, застраховала със CDS-и ипотечните книжа, от които тръгна глобалната финансова криза.

Стабилизирана с пари на данъкоплатците, застрахователната компания бе подложена на преструктуриране. То включи продажба на някои от основните й подразделения.

Според големият акционер в AIG Морис Грийнбърг, по този начин държавата е иззела от собствеността на акционерите и е размила дяловете им. От правителството се въздържат от коментари по темата, но говорителят на Федералния резерв Джак Гът е цитиран от New York Times да казва: "Няма достойнство в тези обвинения". "Бордът на директорите на AIG имаше алтернатива вместо да заема пари от Федералния резерв и тази алтернатива бе банкрутът".