Първите две национални представителни изследвания в изпълнение на проект „Ограничаване и превенция на неформалната икономика” вече приключиха – съобщиха от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Европейския социален фонд в рамките на Оперативна програма Развитие на човешките ресурси 2007-2013.

Изследването първо се фокусира върху обществените нагласи и толерантността към неформалната икономика, а след това се насочва към работодателите за проявленията и мащабите на неформалната икономика.

Първоначалните резултати относно пипалата на неформалната икономика по отношение наемането на работна сила могат да се резюмират до следното: наемат се работници без договор, трудовите договори са неправилно или неточно съставени, декларират се занижени заплати на заетите, заетите лица се осигуряват на по-ниски от реалните възнаграждения, трудовите възнаграждения се изплащат нередовно.

По отношение спазването на съществуващите законови разпоредби за осъществяване и отчитане на икономическата активност е установено: закупуване на производствени суровини по сивия начин, укриване на реалните обороти, неиздаване на платежни документи, укриване на мита, акцизи и данъци, източване на ДДС, контрабанда и редица други.

В ход е подготовката на трето национално представително изследване сред работниците и служителите. То ще търси мнения, оценки и представи за неформалната икономика през призмата на наемния труд – работниците и служителите, които бидейки част от структурата на легално опериращите стопански единици, могат в определени ситуации да бъдат въвлечени в осъществяването на сиви икономически практики, уточняват от АИКБ.

Така в познавателно отношение цикълът ще се затвори и работодателската организация ще състави многоаспектна мозайка от мнения, представи и оценки за същността и проявленията на неформалната икономика в България.


* Актуализирана информация