Разнобой назрява по въпроса как да бъде увеличен капитала на ТБ Българо Американска кредитна банка АД. Страните, които ще трябва да го разрешат, са инвестиционният фонд CSIF на банкерката Цветелина Бориславова, който придоби 49.99% от БАКБ и другият голям акционер Грамерси Имърджинг Маркетс Фънд, който държи около 30% от останалите акции.

Заседанието е насрочено за 5 юли, а до тук има две предложения за схемата, по която то да бъде извършено.

Предложението на CSIF е за вдигане на капитала от 12.6 млн. лв. на 25.2 млн. лв. чрез издаването на нови 12 624 725 обикновени акции с номинал 1 лв. всяка. Емисионната стойност на новите книжа ще бъде 4 лв. за лот.

Настоящите акционери ще могат да участват в увеличението на капитала, като за всяка съществуваща акция ще бъде издадено по едно право за записване на акция от новата емисия.

В материалите с актуализираната покана към акционерите обаче се вижда и още едно предложение за това как да бъде извършено увеличението на капитала. То е внесено в срок и е обявено в Търговския регистър на 17 юни.

Предложението е за увеличаване на капитала от 12.6 млн. лв. на 19.3 млн. лв., чрез издаването на 6 733 188 акции с номинал 1 лв. и емисионна стойност 7.5 лв. Всяко лице ще може да запише най-малко по 1 нова акция.

И двата лагера искат да вкарат свои хора в Надзорния съвет на банката, като кандидатурите ще бъдат: Цветелина Бориславова, Мартин Ганев, който е главен изпълнителен директор на СИЕСАЙЕФ АД заедно с Бориславова и Джейсън Лайл Кук, предложен от лагера на по-малките акционери.

Сделката за навлизането на Цветелина Бориславова в БАКБ бе оповестена в средата на месец май, а през миналата седмица Българската народна банка издаде одобрение за финализиране на сделката. По същество тя представлява прехвърляне на 6 311 100 акции, притежавани до момента от Allied Irish Banks на CSIF, който плати за тях 100 хил. евро.

Решението за увеличение на капитала влиза в сила веднага щом Централен депозитар регистрира финализиране на сделката.

Двата варианта на схема, по която да се увеличи капитала на банката, разкриват възможностите за промяна на силите между двамата големи акционера в БАКБ. Решението за това кой вариант да се избере, трябва да бъде взето с квалифицираното мнозинство на две трети от гласовете в Общото събрание на акционерите.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!