Контрабандата не е някакво изолирано българско явление. Това е световен проблем. Вчера в Сеул 170 държави подписаха споразумение за борба с контрабандата и нелегалното разпространение на цигари. 170 държави се обединиха след 10 години работа по този договор на Световната здравна организация. Показателен е фактът, че това е световен проблем, загубите са огромни, над 40 милиарда, така че този вид организирана престъпност е характерна с това, че тя е международна, не само в мащабите на, да речем, в Европейския съюз, защото понякога цигарите тръгват от Китай, минават през Африка или Източна Азия, разпределят се по кораби, извършват се определени нелогични маршрути, за да може да се загуби, така да се каже, дирята на тези цигари. Това е една сложна логистика, и тази престъпност наистина има висша форма на организация, тъй като печалбите са огромни, а рискът е малък, коментира днес пред БНТ началникът на митниците Ваньо Танов.

Той сподели, че проучванията в България показват, че над 500 хиляди българи търсят и винаги ще търсят да закупят контрабандни цигари. При наличието на такъв пазар и на такова
търсене е ясно, че винаги ще има някой, който за задоволи тези нужди.

Ето защо според Танов акцизната политика е много важна. Той поясни, че е получил уверение от министъра на финансите Симеон Дянков, че акцизът върху цигарите няма да се повишава до 2017 г.

България се намира на кръстопът, през нейната територия минават най-късите пътища до други европейски страни. При това за разлика от страните от Централна Европа, България
граничи и с държави, които не са членки на Европейския съюз. Това подпомага контрабандата, поясни Танов.

Увеличаването на акциза ще доведе до още по-голям натиск от съседните страни, и то на легално произведени цигари със заплатен акциз, тъй като в Сърбия цигарите са от 1,20 лв. до 1,80 лв, а в България цените им са от 5 до 7 лева.

Изискването за акциза в ЕС е за ниво от 90 евро на 1000 къса, което трябва да бъде достигнато през 2018 г. В момента акцизът на цигарите в България е 78 евро на 100 къса, така че може да се изчака, посочи Танов.

Има силна конкуренция между българските и международните фирми, като непрекъснато расте обемът на цигарите, които се продават на вътрешния пазар. Въпреки забраната за тютюнопушене на обществени места, през първите 10 месеца на годината митниците са събрали 112-115 милиона лв. повече от акциз на цигари.

За това допринасят и реформите в сектора. По думите на Танов, когато е постъпил в Агенция "Митници", началната заплата е била 280 лв.. Сега всеки един служител, който е с висше образование, новопостъпил, получава 600-650 лева, а с допълнителното материално стимулиране в рамките на всяко тримесечие, заплата му може да достигне 800, 900, дори до 1000 лв. ако има добри показатели.

До средата на следващата година България ще има стопроцентов автоматичен контрол върху търговията с горива. Митниците ще могат да проследяват всеки литър от вноса, през производството до крайната реализация и това без участието на субективния човешки фактор.

Така, по отношение на приходите на агенция "Митници", Танов очаква през 2013 г. да се запази темпът на повишение от предходните три години и да бъде отбелязан нетен ръст от между 600 и 700 милиона лв.