Ако ще е почивка, да е в чужбина. Това явно е било мотото на българите през последните месеци на лятото от юли до септември, когато морето вече не е толкова привлекателно, а недалечните дестинации изкушават с възможностите за пазаруване и разходки на поносима цена.

 

По данни на Националния статистически институт през третото тримесечие на годината 1.5 млн. българи са си позволили пътувания извън града, в който живеят, като пътуванията им в чужбина са скочили с 20.9% спрямо същия период на миналата година, а в страната пътуванията са били с 12.5% по-малко.

 

Въпреки това трябва да се отбележи, че делът на пътуванията във вътрешността на страната остава доминиращ, когато се отчита движението на хората по лични или професионални причини.

 

Общо 1.3 млн. души са били регистрирани като пътували из България, а 211 хил. са имали възможността да прекосят държавните граници.

 

Любопитно, 31 309 хил. души са били на пътуване в командировка в България, а 9 294 души са били командировани по служба зад граница за времето от юли до септември. Това означава, че общо 41 603 хил. души са имали възможността да пътуват с поети разходи от работодателя.

 

Средно похарчените пари за едно пътуване в рамките на страната са възлизали на 455 лв., отчитат статистиците, докато за пътуване в чужбина са били необходими 844.3 лв.