* допълнен вариант
Активите на Кремиковци струват значително повече от обявената начална тръжна цена от 565 млн. лева, заяви за Дарик синдикалистът от КНСБ Васил Яначков. По думите му провеждането на търг за продажбата на комбината е реален шанс за неговото съживяване.  Ето какво каза Яначков:

Търгът за продаването на акцизите е нов старт за продаването на Кремиковци. Второ, това е отваряне на възможността да се уредят задълженията към кремиковските работници. И трето, Една нова възможност за това правителство да превърне Кремиковци, като регион искам да кажа, в една нова индустриална зона с голям потенциал и като заетост, и като ниво на технологично развитие на металургията като изключително важна предпоставка за развитието на индустрията.

Какво мислите за началната тръжна цена - близо 600 млн. лева?

По проектна сметна документация струва около 2 млрд. лева. Дали не беше долари, само да не бъркам. Това са пари, които бяха преди реконструкцията, преди пускане на непрекъснато леене. Така че всичко е относително, но при всички случаи тази цена е чувствително по-ниска от реалните стойности.

Васил Яначков отказа да коментира дали има предварително заявен интерес към участието в търга за активите на металургичния комбинат. Комбинатът беше обявен в ликвидация в края на май. Дълговете към кредиторите му са над 2 млрд. лева.

По-късно през деня продажбата на активите на металургичния комбинат Кремиковци ще бъде коментирана от синдикалистите от КНСБ. Активите на комбината ще бъдат продадени на търг, който се очаква да бъде в средата на септември.

По-рано този месец икономическият министър Трайчо Трайков покани представители на Арселор Митал да участват в наддаването за комбината.

По-късно представители на компанията Ворскла стийл ще представят позицията си по несъстоятелността на комбината. Дълго време компанията имаше договор с Кремиковци за производство на ишлеме, но той бе прекратен. Още през ноември 2008 г. Софийският градски съд потвърди правото на собственост на Ворскла Стийл България върху доставените суровини и произведената продукция. Така компанията се превърна в един от кредиторите на комбината, тъй като той й дължи милиони левове.

В края на май официално започна процедурата по ликвидация на комбината. Общо задълженията на Кремиковци към кредиторите надхвърлят 2 млрд. лева.