Ръстът на икономиката на Индия е по-малък от 5%, показват официалните данни. Това е втори пореден месец на незадоволително представяне, обръщат внимание анализаторите.

 

В тримесечието от януари до края на март Брутният вътрешен продукт на страната се е покачил с 4.8%. Предходното тримесечие отбеляза растеж от 4.7%. Причина за по-слабото представяне на икономиката е по-слабото търсене на индийски стоки от потребителите в чужбина, както спадът на инвестициите. Възможно е тази новина да даде основание на централната банка на Индия The Reserve Bank of India да понижи основната лихва. Според анализатори, цитирани в Блумбърг, корекцията ще е с 0.25 базисни пункта в рамките на настоящата 2013-та година.

 

От началото на годината до сега централната банка на няколко пъти си позволи промяна на лихвената политика, като понижи основната лихва през януари, март и месец май с общо 0.75 базисни пункта до 7.25%.

 

Икономическите проблеми на Индия се задълбочават в навечерието на наближаващи парламентарни избори. Вотът е насрочен за май 2014-та година.