С поскъпването на златото, което е следствие от желанието на всеки инвеститор да притежава количество от благородния метал в портфейла си, трезорите за съхранение на кюлчета станаха ... дефицитни.

Шанхайският трезор, който се намира непосредствено до летището в Шанхай, обяви по Блумбърг, че има намерение да построи ново хранилище за злато, като дейностите стартират още следващия месец. Построеното на 7.4 акра под земята хранилище в Шанхай в момента било препълнено със злато и почти няма място да побере допълнителни количества. Компанията, която го стопанисва планира да построи следващия си обект в Сингапур.

В момента желаещите да съхраняват златото си в шанхайското хранилище плащат за услугата по съхраняване на златото им по 1% от стойността му годишно.

Европейската дългова криза е тази, която в най-голяма степен принуди финансовите инвеститори да се оттеглят от останалите активи и да заложат на златото. Така се появи и проблемът с неговото съхраняване.

Освен в Шанхай, и Barclays Capital започва строежа на ново хранилище. Brink’s Co. и Deutsche Bank AG пък обявиха, че ще освободят допълнителни помещения за съхраняване на злато в сегашните си трезори за ценности.