Двете от големите гръцки банки EFG Eurobank Ergasias SA и Alpha Bank SA се сливат, като новото обединение се надява да привлече капиталова инжекция от € 2 млрд., съобщава The Wall Street Journal като се позовава на свой източинк. 

От тези средства € 1.25 млрд. ще дойдат от процедурата по увеличение на капитала, а други € 500 млн. ще бъдат набрани чрез емисия на конвертируеми облигации, които отсега е ясно, че ще бъдат записани от Катарски инвестиционен фонд, който и сега има малък дял (15-16%) в капитала на Алфа банк.

Встрани от това, обединението ще прибере между 200 и 300 млн. евро от продажбата на турското поделение на Еуробанк, което бе отдавна анонсирано.

Предстоят и серия от мероприятия за балансиране на рисковите активи в банковото портфолио.

Еуробанк и Алфабанк заемат второ и трето място по раздадени кредити, а след сливането им ще се формира най-голямата банкова група в Гърция с активи за 150 млрд. евро. Официалната новина за съюза ще бъде обявена днес.

И двете банки имат бизнес в България. EFG Eurobank контролира Пощенска банка, а Алфа банк оперира на банковия сектор у нас от 1995 година и има 120 офиса в страната.