Най-голямата китайска онлайн търговска верига Alibaba реши да проведе първично предлагане на акции в САЩ на 8 авгутс, съобщава Bloomberg.

Изборът на дата не е случаен, тъй като според китайските поверия осмицата е щастливо число, носещо късмет и благосъстояние. Така счита и основателят на "Алибаба" Джек Ма и затова компанията му излиза на борсата именно на 8 август. 

Не е изключено обаче първичното предлагане на акции да бъде отложено за септември, тъй като август на WallStreet традиционно се смята за месец на отпуските и активността на борсата не е голяма. 

Освен това не е сигурно дали Alibaba ще успее да подготви всички необходими документи от Комисията на САЩ за ценни книжа и борси. 

Експерти считат, че първичното предлагане на акции на Alibaba ще стане най-голямото в историята на американския фондов пазар и ще позволи на холдинга да привлече около 20 млрд. долара. 

Ако тези очаквания се реализират компанията може да бъде оценена на около 168 млрд. долара. 

Alibaba е частна китайска компания, работеща в сферата на интернет търговията. Тя има собствена електронна платежна система Alipay и управлява интернет магазините Taobao.com и AliExpress. Около 24% от интернет-холдинга принадлежат на Yahoo.