Allied Irish Banks Plc съобщи, че планира да продаде 49.9% то дела си в Българо-Американска кредитна банка /БАКБ/, съобщи Bloomberg, позовавайки се на ирландското издание Sunday Business Post.

Allied Irish плати 216 милиона евро /275 милиона долара/, за да придобие дела в средата на 2008 г. Стойността му, обаче, е паднала до 35 милиона евро, пише ирландското издание.

Пред Sunday Business Post от Allied Irish Banks са потвърдили продажбата. Освен това, компанията реши да се раздели и със 70-те процента от полската банка Zachodni WBK SA.

Припомняме, че през февруари плъзнаха слухове, че и другият акционер в БАКБ - Grammercy Emerging Markets – търси купувач за своя дял от 31%. Тогава DealWatch съобщи, че от Булброкърс са наети като консултанти за продажбата, като уточни, че местният консултант не предполага  търсенето на стратегически инвеститор.

От Grammercy увеличиха дела си в БАКБ през април 2009 г. Тогава компанията загуби почти 14 на сто от акциите на финансовата институция, като делът му достигна до  13.89%.

Третият голям акционер в БАКБ е Emerging Markets-Grand Cayman.