По югозападното крайбрежие на Испания започна сезонът за улов на риба тон по една древна и зрелищна технология на фона на опасенията, че може да изчезне, тъй като свръхуловът на риболовните кораби в международни води намалява рибните запаси, предаде AP.


Според този метод, наречен на испански алмадраба, рибарите разпъват от пясъчните плажове мрежи като лабиринти, за да уловят атлантическа червена риба тон. Тази технология датира още от времето, когато финикийските търговци са пристигали на тези брегове 1000 години преди рождението на Христос.


Тежкият и изтощителен риболов, който включва вдигането на мрежите с риба на корабите, е планиран така, че да съвпада с миграцията на рибата тон от Атлантическия океан в топлите средиземноморски води, където хвърля хайвера си.


Рибите, които могат да достигнат над 3 метра дължина и 650 килограма, се вдигат на кораба и докато висят на опашките си се изчистват от кръвта, като се разцепват хрилете им, за да се концентрира ароматът в червената им плът. Бушуващите води на морето почервеняват от кръв.


Червената риба тон се смята за деликатес в първокласните токийски ресторанти, където тънко парче, приготвено като суши, може да достигне 2000 йени (24 долара). Много от улова се замразява бързо и заминава за търговете на големия пазар Цукиджи в Токио.

 

Огромен екземпляр от рибата бе продаден през януари за 32.49 милиона йени, близо 396 000 долара.


Голямото търсене на атлантическа червена риба тон доведе до сериозно намаляване на този вид, тъй като корабите, които ловят риба, използват последните технологии, включително хидролокатори и радиолокационни устройства за претърсване на плитчините и улавянето на възможно най-много риба тон, коментира говорителката на местна асоциация на рибарите алмадраба Марта Креспо.


Повечето природозащитни организации посочват, че техниката алмадраба не представлява опасност за оцеляването на червената риба тон, но са на мнение, че прекомерният улов на риба на промишлените плавателни съдове трябва да бъде намален драстично, за да се спаси този вид.


През ноември Международната комисия за опазване на атлантическата риба тон гласува намаляване на квотата за улов на червената риба тон в източните части на Атлантическия океан и Средиземно море от 13 500 на 12 900 метрични тона годишно.

 

Тя одобри мерки за по-доброто прилагане на квотите при улова на червена риба тон. Решението бе критикувано от природозащитниците, които настояват за по-сериозни действия срещу прекомерния улов на този вид риба тон. /БТА/