"Америка е страна на имигранти. Америка им даде възможност да проявят иновативиност, а в замяна на това те обновиха Америка. Ние празнуваме резултата от това като преброяваме работните места, създадени именно тук, в Америка".

Това е посланието, изписано с големи бели букви на син фон в сайта innovateforamerica.org, който е създаден, за да популяризира успехите на имигрантите в САЩ.

Последните данни в него показват, че чрез усилията им да се устроят в страната на възможностите, последно са създадени 3 735 нови работни места. Основните направления, в които новодошлите създават стойност за американската икономика, са технологични компании, които са стартирали от нулата.

В класацията на Fortune 500, 42% от компаниите са основани от имигранти или техните деца, останали да живеят в Америка. Тези 211 дружества реализират по 5 трлн. долара приходи годишно. В Силициевата долина 44% от стартъпите са основани от имигранти.

Имигрантите, които учат в американските университети, най-често завършват научни специалности, технологически профили, инженерни професии или математика.

Според Шайен Задех (Shayan Zadeh), който е основател на сайт за интернет запознанства, базиран в Сан Франциско, проблемът с отношението на местните към имигрантите е типичен случай на ПР-казус, който има разрешение с ПР-техники. Задех идва от Иран, за да учи в американски университет. В последствие работи за Майкрософт, а сега е собственик на интернет компания, която дава работа на 150 души. Пред Еconomist иранецът изразява убеждението си, че общественото мнение трябва да бъде ангажирано с успехите на новодошлите, за да се промени отношението им и да се реформира политиката, която е твърде рестриктивна към новодошлите.

В момента има 3.7 млн. работни места за професионалисти, които остават незаети в САЩ заради липсата на квалифицирани кадри с право да работят в страната. Това кара имигрантите да се връщат обратно по родните си места и там да основават там иновативни бизнеси, които създават работни места, което е загуба за Америка.