17:30 часа

 

Американските пазари отвориха с повишения, прибавяйки нови печалби към тези от вчерашната сесия. Инвеститорите залагат на повишаване на лихвите в еврозоната през следващата седмица. Доларът поевтинява силно спрямо останалите основни валути.

 

Dow Jones Industrial Average покачва с 0.74%, до 12 133 пункта, широкият индекс S&P 500 е нагоре с 0.73%, до 1 289 пункта, а технологичният NASDAQ печели 0.72%, до 2 708 пункта.

 

Акциите на Nike поскъпват със 7% след като компанията отчете вчера ръст на продажбите през последното, четвърто фискално тримесечие с 14% до 5.8 млрд. долара и ръст на поръчките с 15%, като резултатите са по-добри от очакваните от пазара.

 

Инвеститорите залагат на петролните и технологичните компании и на производителите на храни и разпродават акциите на финансовите дружества.

 

Очевидно те залагат на евтин долар и на повишаване на износа. За сметка на това с оглед на края на програмата за количествени улеснения на Фед, която приключва през тази седмица и дълговите проблеми в Европа, акциите на финансовите компании са под натиск.

 

JPMorgan Chase поевтинява с 0.9%, Bank of America Corp е надолу с 0.46%, а Exxon Mobil поскъпва с 1.6%.

 

Причините за тези нагласи сред инвеститорите се крият в гръцката криза и думите на Трише. Очаква се утре, въпреки стачките, гръцкият парламент да гласува за мерките за ограничаване на разходите и стабилизиране на фискалната политика на страната. В замяна Атина ще получи петия транш от договорените през миналата година средства от спасителния заем в размер на 110 млрд. евро.

 

Стабилизирането на ситуацията в Гърция ще успокои пазарите и ще даде подкрепа на еврото, което вече получи силен тласък от изказването на президента на Европейската централна банка Жан Клод Трише. Той заяви днес на пресконференция в Амстердам, че е в процес на „вземане на решение за постепенно стабилизиране на инфлационните очаквания".

 

След думите му еврото поскъпна с 0.3%, до 1.4333 долара. Американските пари удариха историческо дъно от 0.8288 швейцарският франка. Доларовият индекс на Nasdaq пада с 0.343%, до 75.039.

 

Върху долара оказват влияние и негативните данни от САЩ, където беше отчетено ново, поредно силно поевтиняване на жилищата в големите градове. Индексът на S&P/Case-Shiller за цените на имотите в 20-те най-големи американски мегаполиса пада с 3.96% през април. А индексът на потребителското доверие в САЩ намаля през юни до 58.5 пункта.

 

Поевтиняването на долара даде подкрепа на цените на петрола, като сорт WTI с доставка през август поскъпва с 1.69%, до 92.14 долара за барел. 

11:30 часа

Европейските пазари отвориха във вторник с повишение, което може да се обясни с позитивния финал на Wall Street снощи и с оптимизма в Азия. Най-добре се представят финансовите компании, които очакват, че рискът да загубят много пари в Гърция ще се превърне в благоприятна възможност.

 

Към този час водещият германски индекс DAX се покачва с 0.75% до 7161 пункта, френският CAC40 качи 1.1% до 3837 пункта, а лондонският FTSE100 се повишава с 0.69% до 5761 пункта. Сред най-добре представящите се компании е Credit Agricole с 1.82% ръст, Standard Chartered с плюс 1.5%, Commerzbank отчита плюс от 1.88%, а Adidas скочи с 3.5%. Също и търговската верига Carrefour поскъпна с почти 2% заради новини за учреден джойнт венчър в Бразилия.

 

Наблюдава се засилване в цените на петрола, като днес пазарът може да се повлияе от данните за запасите в САЩ. Брентът се качи от сутринта с 0.85% до 106.89 долара за барел, а тексаският лек суров WTI струва 91.01 долара за барел. Възстановява се и цената на зърнените култури, а златото отново е над 1500 долара за тройунция с актуални 1502.1 долара доставка август. Среброто се търгува при 34.05 долара за тройунция.

 

На валутните пазари цари относително затишие; така ще е вероятно до сряда, когато станат ясни резултатите от гласуването в гръцкия парламент, тъй като предстоящите икономически данни нямат особен потенциал да предизвикат рали, освен при по-сериозни новини на фондовите и суровинните пазари, които биха се отразили и на валутните курсове. EUR/USD 1.4302; USD/JPY 80.8255.


8:20 часа

Цената на петрола се повиши на международните пазари заради спекулации, че търсенето на горива в САЩ ще се повиши. Това накара инвеститорите отново да започнат да купуват, след рязкото понижение на фючърсните цени през последната седмица.

В момента барел брент се продава за 106 долара за барел, а лекият суров WTI струва 90.85 долара доставка август. Според пазарните анализатори, техническият анализ говори за ръст на цената на петрола; от седмичните статистики се очакват по-малки запаси в САЩ. Коментарите са, че лекият суров петрол ще се движи в идните дни в границите 90 – 100 долара за барел.

На суровинните пазари има обща корекция за повишение, след като серия негативни данни, включително слаби потребителски разходи в САЩ, доведоха до разпродажби. В момента цената на златото е точно 1500 долара за тройунция, а среброто се продава по 33.79 долара за тройунция.

От сутринта еврото се е покачило с минималните 0.05% към долара и валутната двойка се търгува на ниво USD 1.4294. Паундът губи до USD 1.5972, a швейцарският франк без особена промяна остава скъп на CHF 0.8353. Щатският долар загуби 0.1% към йената до JPY 80.813.

Поскъпването на суровините оказа подкрепа на азиатските акции и индексът на борсата в Токио се вдига с 0.6% до 9636 пункта. Коментира се, че на пазара на акции като цяло цари голяма предпазливост, но се очаква мерктие за икономии в Гърция да бъдат одобрени от парламента и с това един съществен фактор за напрежение в световната финансова система да отшуми. Инвеститорите в банкови акции в Азия като цяло са на нокти заради Гърция.

В Китай, след пет последователни сесии на покачване, индексът на борсата в Шанхай губи 0.66%, на 2740 пункта. Hang Seng в Хонконг остава близо до нулата, на 22036 пункта.

Снощи акциите на Wall Street завършиха с отличен ръст, най-чувствителното покачване беше на Nasdaq от 1.33% до 2688 пункта. DJIA индексът на сините чипове завърши над 12 хиляди пункта, при 0.91% ръст на 12044.