Рекордните 8.4% от населението на САЩ се определят като хора втора ръка, сочи проучване на Чикагския университет, цитирано от "Лос Анджелис таймс". Такъв висок процент е отбелязан за първи път от четири десетилетия, коментират авторите на изследването.

Според изданието числото изненадало експертите въпреки икономическите проблеми. От десетилетия огромното мнозинство от американците определят себе си като представители или на средната или на работническата класа.

Дори и при предишни икономически сътресения много малко поданици на Страната на неограничените възможности са се определяли като хора втора ръка, поради което те бяха включвани в редиците на т. нар. работническа класа. Според активисти за борба с бедността определението носи негативен заряд, поради което се опитват да го избягват.

"Когато хората се самоопределят като втора ръка ние им казваме:"Вие не стоите по-долу от никой друг, просто получавате по-малко пари", казва Микаелан Бюсий, съоснователка на организацията Пробуждане за социална справедливост. "За съжаление, днес много от тях не виждат нищо обидно в това определение".

Безработицата расте, милиони загубиха домовете си през последните години, все повече хора преминават в графата "бедни".Според проучване на американското Министерство по селското стопанство рекорден брой домакинства изпитват истинско затруднение в осигуряване на нормално препитание с всеки изминат ден.

Все повече хора са на мнение, че нещата за тях скоро няма да се оправят, коментира Майкъл Цвайг, директор на Центъра за изучаване на работническата класа към университета Стони Бруук.

През 2012 г. по-малко от 55% от американците са приемали като реалност шансовете "хора като мен и семейството ми имат добър шанс да подобрят стандарта си на живот" - най-ниското ниво от началото през 1987 г. на Общото социално проучване. Необичайно много американци – над 4 млн. души – през август са били без работа от шест месеца или повече. Като правило безработните се определят като хора втора ръка, но през последните години в тази категория влизат и хората с временна заетост.

През миналата година най-богатите 10% от американците са получавали над 50% от доходите в САЩ, като неравенството е достигнало най-високите си нива от 100 г. насам, според данни на университета Бъркли.