Потребителските разходи в САЩ през август са нараснали повече от прогнозираното, стана ясно от данните на търговския департамент в страната. Отчетено е увеличение от 0.4% при очакван ръст от 0.3 на сто на месечна база.

Нараснали са и доходите на американците през август спрямо юли. Регистриран е най-големият за годината до тук ръст – 0.5 на сто, допълват от търговския департамент. Повишението, обаче, идва по линия на правителствените програми за удължаване получаването на обезщетения при безработица. Заплатите и надниците са отбелязали далеч по-скромно увеличение от порядъка на 0.3 на сто на месечна база. Все пак, след спада през юли, през август е отчетено леко повишение на разполагаемия доход на американците /парите, които им остават след приспадането на данъците/.

За ръста на потребителските разходи през третото тримесечие анализатори прогнозират, че ще остане скромен. Причината – високата безработица в САЩ, както и недостатъчните уверения на Федералния резерв, че ще подкрепи буксуващата икономика. Това е и причината спестяванията в страната да продължат да растат. Bloomberg