Бордът на директорите на NYSE Euronext и ръководството на Deutsche Boerse AG ще се срещнат във вторник, за да обсъдят сделката по сливане, съобщава за Агенция Ройтерс източник, близък до преговорите. Два дни по-рано, в неделя, в щатската борса ще има дискусия по предстоящата сделка.

През тази седмица стана ясно, че двата борсови оператора са в напреднала фаза на преговорите по сливане. Значителна част от параметрите му са били вече уточнени, но финално споразумение все още няма.

Според анализ на Агенция Булмбърг, сливането между двата борсови оператора е изгодно за Нюйоркската фондова борса. То ще доведе до развитие на бизнеса с деривативни инструменти, който се очаква да достигне до обем от $ 24.7 млрд. Обединението ще създаде най-голямата борса в света за търговия с фючърси. Това донякъде оборва твърденията, че двата оператора се сливат само и само за да свият операционните си разходи.

Медийната групировка CNBC изчислява, че вълненията около обединението може да покачат акциите на NYSE до $ 40 за лот, при ниво от $ 38.31 след снощната сесия. Появиха се и спекулации, че Дойче Бьорзе ще плати с 10% повече за акция на NYSE от пазарната цена в момента.

Любопитен момент, на който анализаторите обръщат внимание около параметрите на предстоящата сделка, е че европейските компании, които ще се търгуват на общата платформа, ще трябва да превключат от Международните счетоводни стандарти на Американските счетоводни стандарти, които са доста по-различни.

Сливането между най-големите борси в Европа и Америка ще доведе до уеднаквяване на световните счетоводни стандарти, като щатските ще наложат своята доминация, прогнозират специалистите.

В момента повече от 100 държави използват практиката на счетоводните стандарти на САЩ. Сред тях има и доста европейски страни.