Разполагането на тежко американско въоръжение в Европа е "за учения", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг при пристигането си на срещата на министрите на отбраната на алианса в Брюксел.

"Тежкото въоръжение на САЩ в Европа ще бъде разположено за обучение", заяви Столтенберг, отговаряйки на въпрос дали това не е открита провокация срещу Русия.

Той изрази благодарност към САЩ за предоставяне на "ключови военни способности за Силите за бързо реагиране на НАТО, включително разполагане в Европа на допълнителна военна техника".

Според Столтенберг целта на алианса е да създаде сили за бързо реагиране, които да служат за хуманитарни цели. Тяхната численост ще възлиза на 40 хил. души, при 13 хил. сега.

"Това ще ни даде възможност да разположим силите си толкова бързо, колкото ни трябва, когато възникнат кризи, като същевременно запазим пълен политически контрол", коментира Столтенберг.

НАТО се стреми към диалог с Москва и укрепването на отбранителните способности на алианса не противоречи на тази цел, каза Столтенберг. Той подчерта, че силната защита всъщност е едно от условията за диалог с Русия.