САЩ прехвърлят общо 250 танка, артилерийски установки, БТР-и и други тежки оръжия в шест страни от Източна Европа, сред които и България. Това обяви американският министър на отбраната Аштън Картър, който е на посещение в естонската столица Талин.

За първи път американски танкове дойдоха в България в края на миналата седмица, когато товарен самолет докара два M1A2 Abrams от базата "Рамщайн" в Германия. Официално тежките бронирани машини са тук за учения на НАТО на полигона в Ново село, но не е ясно дали след това ще бъдат върнати обратно на германска територия.

Самите учения са част от политиката на алианса за противодействие на руската агресия в Украйна.

Освен в България тежките американски оръжия ще бъдат разположени още в Литва, Латвия, Естония, Румъния и Полша.

Във всяка от тези държави ще бъде доставена достатъчна техника за оборудване на бойна рота от 250 души до батальон от 750 души, които да участват в учения и бойни маневри.

Целта е да се създадат боеспособни сили за бързо реагиране по границата на НАТО и Русия, които да могат да се предислоцират за кратко време при криза.

От руското министерство на отбраната определиха разполагането на танкове и тежки оръжия в страни от НАТО край границите на Русия, като най-агресивните действия на САЩ след края на Студената война.

В региона вече над 1000 американски бойни превозни средства, но за първи път НАТО разполага танкове.

Все пак на фона на руската военна сила от над 15 хиляди танка и още хиляди бронирани коли и самоходни артилерийски установки, новите американски тежки оръжия в Източна Европа не променят съществено съотношението на силите.

По данни на американското разузнаване от подписването на мирните споразумения в Минск насам повече от 1000 така и други видове тежко въоръжение са преминали руско-украинската граница.

Военните министри от НАТО ще обсъждат утре в Брюксел как алиансът може да се противопостави на "хибридна война" от вида, който се води в Украйна без официалното участие на Русия.