Няма политическо решение за повишаване на здравната вноска, обясни министърът на здравеопазването Таня Андреева пред Нова телевизия. По думите й предложението се е появило като вариант по време на общественото обсъждане на проекта за Здравна стратегия в светлината на недостига на средства в здравеопазването.

„Стратегията ни е необходима по две причини: първо - за да започне нещо да се случва в здравеопазването, второ - всеки разбира, че финансовият ресурс в системата е ограничен. Задлъжняването на болниците се дължи до голяма степен на недостатъчно финансиране на дейността им. Трябва да се търси начин това да се преодолее", коментира министър Андреева.

Една от възможностите е по-малко лечебни заведения да сключват договор със Здравната каса. „Навсякъде по света се откриват болници, но не всяка работи със Здравната каса. При нас се закриваха болници там, където не трябваше и се откриваха на места, където вече има твърде много лечебни заведения", допълни министърът.

„За мен трябва да има повече от една Здравноосигурителна каса", категорична е Андреева.

„Първо, за да могат хората сами да избират кой да се грижи за тяхното здраве и да търсят отговорност от лечебните заведени, и второ, защото това прави по-прозрачно изразходването на финансовия ресурс", допълни тя.

За да стартира втора Здравна каса е необходим финансов ресурс, отбеляза министърът.