Германският канцлер Ангела Меркел е на първото си посещение в Гърция от три години насам. Тя не е стъпвала в Атина откакто дълговата криза в еврозоната започна. Визитата й се възприема като демонстрация на добрите намерения на силните в Европа за запазване на Гърция в семейството на обединения валутен съюз, но въпреки това по улиците на Атина я посрещат протестиращи гърци, недоволни от мерките за бюджетни икономии, които Германия изисква с голяма строгост.

През следващите две години съкращенията в бюджета би трябвало да допринесат до спестявания в размер на € 13.5 млрд. евро, но в замяна на това Гърция ще трябва да се примири с шеста поредна година на рецесия.

Над 7 хил. полицаи охраняват цялото шосе от летището до центъра на Атина и са заели позиции по централните зони на гръцката столица, за да обезпечат сигурността по визитата на Меркел. Програмата й започва със среща с премиера Антонис Самарас. Именно той отправи показаната към германския канцлер, а за разлика от много свои колеги в еврозоната, Ангела Меркел не я отклони дипломатично, а я пое, въпреки очакванията от враждебно посрещане на гръцка земя.

Днес учителите, лекарите и други служители от публичния сектор няма да ходят на работа в знак на протест, а в центъра на Атина вече има събирания на хора, което разпалва страховете от конфронтация с полицията. Синдикатите са сред организаторите на мирното шествие в гръцката столица. Опозиционната партия Сириза на Алексис Ципрас също подклажда напрежението с призивите си за окупация на гръцката столица. Очаква се гърците да се съберат на знакови за Германия сгради в Атина - германското посолство, Гьоте институт и германският културен център.

Репортер на агенция Ройтерс предава от там, че протестиращите вече са готови с плакатите, с които ще посрещнат германския канцлер. "Не плачи за нас, Ангела!" ("Don't cry for us, Angela" ) по аналогия с аржентинската криза е един от надписите, които ще се носят на шествието. "Ангела, не си добре дошла!" е друг плакат от шествието. Нацистки свастики също са подготвени да бъдат използвани в протеста, с което гърците правят аналогия между онова, на което са подложени и геноцида от времето на Хитлер.

Общественото мнение в Гърция е настроено срещу германските искания, които според тях не са загрижени за онова, през което минават хората в страната. Чрез участието си в протестите те вярват, че се борят децата им да имат по-добър живот, защото сега родителите им трудно свързват двата края.

Един от акцентите в мисията на Меркел в Гърция днес е да убеди гърците да продължат да се придържат към бюджетните икономии и да продължат да съкращават разходи, защото това е формулата, по която донорките на спасителна помощ биха продължили да изпращат нужните на Гърция суми за обслужване на дълговете й.  

Меркел бе цитирана да казва вчера, че ако Гърция не изпълни ангажимента си за свиване на държавния дълг от 165% от Брутния ъ вътрешен продукт на 120% от Брутния вътрешен продукт, това ще доведе до фалит на държавата, загуба на доверие в еврото и масивни загуби за германските банки.

Въпреки добрите намерения на Меркел, в Германия страховете за сигурността й по време на визитата в Гърция са огромни. Вестник Билд публикува статия с въпрос: "Кой гарантира сигурността на канцлера?". От статията става ясно, че съвсем скоро полицейските заплати в Гърция бяха намалени и това може да демотивира органите на реда да си вършат съвестно работата. 

Меркел заминава от Германия с повече бодигардове, отколкото я пазят обикновено. Заедно с охраната, предоставена от гръцката държава, броят на служителите по сигурността, които ще я придружават, ще е по-голям, отколкото от броя на стражите, охранявали американският президент Бил Клинтън по време на визитата му в Атина през 1999 година.