Проблемът с натрупаните отпуски се оказа особено сериозен. Затова тристранните партньори постигнаха консенсус те да се изчистят до края на 2011 г. Работодатели и работници ще изготвят графици за ползването на текущия годишен отпуск, както и за изчистването на натрупаните от предишни години неизползвани дни. Според социалния министър Тотю Младенов това ще въведе ред в системата за ползване на полагащите се почивки и ще намали риска от професионални заболявания.

В тази връзка ви попитахме: Как сте с отпуските?

60% от гласувалите в анкетата казват, че нямам натрупани отпуски. Това е добре. В крайна сметка отпуската е за това, за да се ползват и да не се разболяваш. Все пак платеният годишен отпуск се дава, за да може работникът да си почине и да възстанови силите си, а не за поиска обезщетение за тях от работодателя си. Работодателите също са на мнение, че не е нормално да се трупат отпуски и накрая той да плаща обезщетение.

17% от гласувалите пък казват, че са натрупали много отпуска и смятат, че повечето от дните им ще изгорят. По данни на синдикатите най-много натрупани отпуски има в секторите здравеопазване, образование и енергетика. Вероятно причината се крие в това, че когато колега излезе в отпуск някои друг поема работата му. Това има своето решение - добра организация.

За пръв път почивам толкова често, казват 14% от анкетираните, а 9% могат да изляза само в неплатена отпуска. Явно те са си взели платеният им се годишен отпуск.

И за да няма ощетени и недоволни изводът е: Взимайте си отпуските!
Участвайте и в новата на анкета, в която ви питаме до какво ще доведат целите, които новото ръководство на КФН си е поставило?