Думата рецесия отсъства от комюникето, разпространено до медиите след края на срещата на финансистите от Г- 7. На срещата във Вашингтон, като че ли акцентът не бе оценка на настоящата ситуация, колкото застраховането от повторение в близко бъдеще.

В приетия нов антикризисен план скоростта на прилагане на набелязаните мерки прави огромно впечатление. Дадени са 100 дни на инвестиционните банки, от които тръгнаха проблемите, да огласят реалния размер на понесените загуби от кризата. Според МВФ глобалната щета от случилото се клони към един трилион долара.

Всичко това се случва дни след като Бен Бернанке, председател на Федералния резерв на САЩ, призна, че щатската икономика може да се забави, заради нарастващата безработица и рязкото понижаване на потребителските разходи. Макар и изречени с половин уста, думите му имаха мълниеносен ефект върху акциите на фондовите борси и състоянието на валутните пазари. Изказването на Бернанке веднага натисна надолу фондовите пазари в САЩ, а доларът се обезцени спрямо кошницата от валути.

Червено торнадо премина и през европейските борси, а в изказванията си представители на Европейската централна банка основно наблягаха на проблемът с инфлацията. По данни на Евростат, обявени в края на месец март, годишната инфлация в еврозоната е 3.5%. Наред с това продажбите на дребно са се понижили с 0.5%, след като през януари бе отчетен ръст от 0.5%.

Че рецесията в САЩ ще повлияе на цяла Европа се изказваха и читателите на DarikFinance.bg. В анкетата с въпрос: „Как ще се отрази на Европа рецесията в САЩ?” се включиха 75 души, като мнозинството отговорили са на мнение, че няма да има страна, която да не бъде засегната от финансови сътресения.

Икономистите са склонни да разглеждат Европа на части, като Западната и по-развитата, според техните прогнози, ще понесе и най-силно удара на намалялата парична ликвидност. Централна и Източна Европа заради по-малките пазари и по-слабите финансови системи, в прогнозите им може и да не усетят драматично кризата от САЩ.

Подобно е становището и на 23% от включилите се с отговор в анкетата през седмицата. Към тях се прибавят и гласовете на 16% от анкетираните, които посочват, че именно водещите икономики ще усетят рецесията, докато развиващите се ще запазят стабилност.

За разлика от всички тях, 4% от участниците са изразили становище, че ефектът за Европа ще е силно ограничен. Очакванията им се базират може би на действията на ЕЦБ и упоритото избягване на думата рецесия от страна на американските финансови власти.

Донякъде продължение на темата е и новата анкета на DarikFinance.bg. Въпросът тази седмица е: „С колко ще се промени основната лихва в България?”.