Български енергийни компании – доставчици на природен газ, също са обект на проверка от Брюксел по подозрение в нарушаване на антимонополното законодателство. За това информира в съобщение до медиите газовият доставчик Овергаз.

От вчера в 10 страни от централна и източна Европа текат проверки в офиси на газови компании, свързани с Газпром. Подозрението е за злоупотреба с монополно положение на пазара.

Овергаз доброволно се е съгласила да сътрудничи на инспекторите от Комисията – бърза да отбележи газовата компания, която е предоставила цялата поискана й информация.

„Няколко български енергийни компании” са проверявани от европейските експерти, отбелязва дружеството. Освен че попадат под общото подозрение за злоупотреба с господстващо пазарно положение заради свързаност с Газпром, срещу тях е заведена и друга преписка.

Тя е за злоупотреба с монополно положение на българския газов пазар. Държавната компания „Булгаргаз” ЕАД продължава да бъде единствената с достъп до българската газопреносна мрежа, напомня Овергаз и изтъква, че от година настоява за достъп до българската газопреносна мрежа.

Булгаргаз е над тези неща

Пред Дарик шефът на „Булгаргаз” Димитър Гогов заяви, че ръководената от него компания няма от какво да се притеснява. Гогов отказа да коментира евентуалните резултати от проверката и дали другите български дружества може да са нарушили добрите практики.

В същото време от Българския енергиен холдинг коментираха, че българската държава неколкократно е поставяла въпроса за намиране на решение за задължителното обявяване на свободните капацитети по транзитните газопроводи, които са предмет на клаузи за конфиденциалност в двустранните договори с „Газпром".

Дискутирана е и темата за равнопоставено третиране на всички държави по проекта „Южен поток“, в двустранните договори с „Газпром", като предимство в тях да има европейското право, както и участие на представители на Европейската комисия в преговорите по газовите въпроси на държавите членки с трети страни, коментират от холдинга.