Гръцкият премиер министър Лукас Пападимос е отложил за сряда насрочената за снощи среща с представителите на трите политически партии в коалиционното правителство – за втори път само за няколко дни, предават световните медии. Правителството в Атина продължава пазарлъците с институционалните си кредитори за условията, по които ще бъде отпуснат вторият финансов пакет.

По думите на говорителя на Пападимос, вместо с гръцките политици той нсощи е разговарял с представителите на тройката. Обсъждани са финалните условия, необходими за отпускането на втория заем в размер на 130 млрд. евро. От него трябва да се погасят и над 14 млрд. евро гръцки дълг с падеж на 20 март.

Според запознати, пазарлъците в Гърция трябва да свършат най-късно до 12 февруари, за да има достатъчно време да се оформи сложната процедура с частните кредитори, които ще се съгласят на подмяна на облигациите си, а в някои страни от еврозоната отпускането на помощ на Гърция трябва да мине и през местния парламент.

Докато канцлерът на Германия Ангела Меркел заявява: „Времето изтича“, гръцките поллитици обясняват, че са близо до пълно съгласие с международните си кредитори за финалния документ, описващ бюджетните и структурните мерки, които Гърция трябва да предприеме, за да получи парите.

Редица анализатори не са особено спокойни. „Ясно е, че настъпва нова гръцка драма“ - коментира за Bloomberg експерт от Лондон. Според него е Параграф 22 да искаш намаляване на дефицита, а да няма растеж. Според Citigroup вероятността Гърция да фалира в следващите 18 месеца е 50% - доскоро се оценяваше на 25%.

Канцлерът Меркел в реч от Берлин вчера отново заплаши за неизчислимите беди, които ще причини излизането на Гърция от еврозоната и подчерта решимостта си да задържи страната във валутния съюз.

Двата профсъюза вчера осъществиха 24-часова стачка, като 10 000 души демонстрираха по мразовитите улици на Атина. Музеи, училища, съдилища, пристанища, банки – не работеха.

Трите политически партии, върху които се гради правителството на Пападимос, не обещават безрезервна подкрепа. Антонис Самарас начело на партията Нова Демокрация твърди, че ще се противопостави на мерки, които задълбочават кризата в Гърция. Георге Карасаферис, ръководител на партията LAOS, ще търси гаранции, че мерките ще изведат Гърция от кризата и няма да се стига до „агресивно унижение“.

По последни социологически данни, Нова Демокрация се ползва от 31% от подкрепата на хората, като за социалистическата ПАСОК са само 8%. Изборите са насочени за април и институционалните кредитори искат да си гарантират, че който и да застане начело на страната, стриктно ще следва наложения в замяна на финансиране курс.

Пападимос снощи се е срещал за „конструктивни разговори“ с Чарлз Далара, директор на Института за международни финанси, представляващ интересите на гръцките частни кредитори. Смята се за договорено, че от 200 млрд. евро частен дълг на Гърция ще останат около 100 млрд. евро, при по-добри условия: 30 годишен падеж, 3.6% купон. Но се говори, че вторият пакет от 130 млрд. евро вероятно ще трябва да бъде разширен. На преговорите е участвал и Йозеф Акерман, шеф на Дойче Банк и съпредседател на Института.

Атинската новинарска агенция съобщи, без да се позовава на източници, че за да бъдат отпуснати пари в срок до 20 март, до 13 февруари трябва да бъде одобрена формално офертата за подмяна на дълга, а гръцкият парламент да одобри това на 12 февруари.