Хитовият iPhone на компанията Apple и смартфоните, работещи със системата Android на Google, периодично съхраняват информация за потребителите и я препращат към компаниите. Това стана ясно, след като специалисти откриха, че в паметта на тези телефони се съхранява скрит файл, който върши тази шпионска дейност.

Тя може да се струва безобидна на потребителите, но всъщност е основата, върху която компаниите калкулират бъдещи печалби в размер на милиарди долари.

Чрез проследяващия файл компаниите имат възможност да набират бази с данни, например за локацията на хората, ползващи точно тези телефони. Така в последствие компаниите ще имат предимството да знаят къде какво могат да предложат като услуги, за да са максимално оптимизирани в дейността си по места. Вече е изчислено, че до 2014 година, благодарение на събираните по този начин данни, компаниите ще спечелят между $ 2.9 и $ 8.3 млрд.

Според онова, което са установили специалистите, проверили из основи телефоните, в случаят на Google, устройствата HTC, работещи със системата Android засичат локацията на потребителя на всяка секунда и изпращат данните по няколко пъти на час. Сред данните, които се изпращат е и информация за намиращите се в близост Wi-Fi - връзки.

През миналата година Google се опита да събере подобна информация чрез системата си StreetView, но се наложи бързичко да я оттегли, тъй като потребителите възнегодуваха срещу събирането на данни като имейл адреси и пароли за влизане в безжичните интернет мрежи.

Google не дават коментар по разкритието, че телефоните им с Android имат и шпиониращи функции.  Apple обаче признават, че телефоните им събират данни за разположението на абоната, включително GPS координати. WSJ