Потвърждавайки слуховете Apple пусна изявление на сайта си, че Iphone-ите не регистрират точното местоположение на клиентите, а по-скоро "местата на Wi-Fi преносните точки и клетъчни кули около местоположението на потребителя, които може да бъдат на повече от сто километра от iPhone-а. "

Apple обяви, че използва данните, които нарича кеш, за изчисляване на местоположението на устройството по-бързо, отколкото чрез сателит или GPS.

От компанията признаха, че са допуснали грешки в софтуера, като при това заради съхранението на данни за дълго време в некриптирани файлове, дори когато потребителите са избрали да изключат услугата за посочване на местоположението, това не се случва.

"Системата е изключително сложна," заявяват от компанията "Ние изпитваме всичко внимателно, но в такава сложна система има места, където бихме могли да въведем подобрения."

Apple обяви, че ще намали времетраенето на съхраняване на кеша на iPhone-ите до не повече от седем дни. Компанията също така заяви, че ще спре архивирането на кеш паметта в компютрите на хората, които ще може да изтриват кеш записите напълно, когато се изключат от услугата за посочване на местоположението.

От Apple обаче ще продължават да актуализират своята база данни за Wi-Fi преносни точки и клетъчни кули с помощта на телефоните на клиентите си като сензори. От компанията също така уверяват, че ще гарантират анонимността на потребителите и ще съхраняват информацията само в криптиран вид.

В изявлението се подчерта, че дружеството не може да идентифицира потребителя по данните от телефона.

Google призна през миналата седмица, че също събира данни за местоположението на Wi-Fi точки и клетъчни кули от своите потребители.