Проектът на арх. Янко Апостолов е класиран на 1-во място сред всичките 31 предложения за изграждане на т. нар. Български Лувър.

Председателят на комисията по избор на проект за Съвременния музеен център, който ще се помещава в сградата на бившето МЕИ в столицата, арх. Петър Диков обясни, че 17-членното жури е било единодушно в избора си. Авторът на проекта, класиран на първо място, не присъства в културното министерство по време на обявяване на резултатите. Председателят на комисията обясни, че не познава арх. Янко Апостолов.

Класираните на второ и трето място са съответно проектите на арх. Багряна Тотева и на "Порш концепт" ЕООД.

В момента предстоят две неща: да се направи проверка дали участниците отговарят на условията за участие, след което по изискванията на Закона за обществени поръчки се провеждат преговори за възлагане на проект, обясни Петър Диков.

Най-високо оцененият проект предвижда българският Лувър да бъде разположен върху 20 220 кв. метра, от които 6600 кв. метра ще бъдат отделени за галерии. Складовете и архивите ще бъдат събрани в специално депо за съхранение на изкуството, което ще бъде разположено върху 3000 метра. Предвидени са 10% от музейния комплекс за административни офиси и технически помещения.

Арх. Диков припомни, че Съвременният музеен център трябва да е готов до 2 години, а предвидената сума за строителството му е между 25 и 30 милиона лева. По-голямата част от средствата се осигуряват от държавния бюджет, а 2.5 милиона лева се отпускат по ОП „Регионално Развитие”.

 

*Допълнена информация