Авиоремонтният завод „ТЕРЕМ-Георги Бенковски” ООД в Пловдив е пред стачка. Това съобщиха шефовете на двете синдикални структури на „Подкрепа” и КНСБ в предприятието Николай Христев и Здравко Дошков.

Заради липсата на нов колективен трудов договор, подписването на който умишлено се протака от ръководството, работниците получават минимални възнаграждения, посочиха профсъюзните лидери. В момента авиотехниците вземат около 290 лева за висококвалифицирания си труд.

Исканията на синдикатите са заплатите да бъдат увеличени двойно, да бъде уреден въпросът с отпуските и с допълнителните дни заради вредности, а ваучерите за храна да са за 100 лева вместо за 60, както е сега.

130 от общо 300 работници са се подписали под исканията, които са депозирани при управителя на Авиоремонтния завод Йордан Новаков. Досега синдикатите нямат никакъв отговор.

Шефът на КНСБ в „ТЕРЕМ-Георги Бенковски” Здравко Дошков разкри пред журналисти, че нерегламентирано на територията на завода близо година е имало радиоактивни датчици. Те се използват в противообледителната система на вертолетите.

Според Дошков въпросните датчици са опасни за здравето на хората. Председателят на националния синдикат „Отбрана” Тодор Виденов пък каза, че не е редно вертолетите „Кугър” да летят, защото технически не отговаряли на изискванията. Прегледите им в момента се извършвали в поделението в Крумово, а не в Авиоремонтния завод, както е било допреди месец.

Синдикатите са категорични, че възнагражденията трябва да се вдигнат, тъй като не са актуализирани от 2008-а, а и предприятието има достатъчно работа. Ремонтират се 6 самолета на частни фирми. Очаква се до края на декември да бъде приключена процедурата по приватизация на Авиоремонтния завод. 66 процента от него са собственост на Корпоративна търговска банка. Останалите 34 на сто, които досега е държала държавата, ще преминат в "Дунарит"-Русе.

Търговският директор на предприятието Камен Йорданов коментира, че средната брутна заплата е 666 лева и няма работници на минимална.

"Политиката ни е да плащаме възнаграждения на базата на действително изработеното. Не можем да обещаем на синдикатите, че ако няма поръчки, ще има заплати", добави той.