Австралийците губят на година над 100 млн. долара в монети, които изпускат било в автомобилите си, било по канапета, съобщи АФП като се позовава на австралийския Кралски монетен двор.

Шефът на монетния двор Рос МакДиармад заявил на правителството, че всяка година изчезват 225 млн. монети и те трябва да бъдат замествани с нови.

"Повечето от монетите, които трябва да сечем, са заради тези, които изчезват във фотьойли, между облегалките и седалките на колите, изхвърляни поради небрежност с боклука или изнасяни в чужбина", уточни той и добави, че реалната стойност на загубените монети е 110 млн. австралийски долара /102 млн. щатски долара/.

Също така има и монети, които стоят непипнати дълго време в джобовете на населението. Той не е в състояние да каже колко струва производството на 225 млн. монети годишно. В обръщение в Австралия има около 5 млрд. Монети, които се произвеждат от мед и никел.

Правителството в момента обмисля дали монетният двор, намиращ се в Канбера, да не бъде приватизиран, за да бъдат намалени разходите на държавата.

МакДиармад предложил да бъде обсъдено дали да не бъдат премахнати от обръщение монетите от 5 цента, производството на всяка от които струва 6 цента.