ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Днешната търговска сесия стартира особено динамично за две от най-ликвидните валути на пазара – австралийския долар и японската йена – след като централните банки на двете държави изненадаха пазарите с решенията си по отношение на основните им лихви.

Вместо да увеличи отново цената на заемния ресурс, както сочеха предварителните прогнози, монетарната институция в Австралия взе решение за запазването на неговото равнище на предишните му стойности от 4.50 процента, вследствие на което доларът беше разпродаден спрямо останалите си конкуренти. Всъщност по-голямото разочарование за държащите дълги позиции в местната валута бяха последващите коментари от страна на президента на банката Глен Стивънс и останалите членове на управляващия й борд.

Според официалните представители на институцията финансовите пазари в момента продължават да показват признаци на несигурност, докато търсенето на кредити остава по-слабо от очакванията. Тези изявления говорят само за едно – че най-вероятно централната банка няма да продължи затягането на монетарната си политика до края на годината, след като на няколко пъти в края на миналата и през тази година увеличаваше основната си лихва с по 25 базисни пункта.

В подкрепа на вижданията на институцията относно състоянието на местната икономика излязоха и данните за продажбите на дребно за август. Индикаторът отчете над два пъти по-малък ръст на месечна база спрямо стойностите си за юли, като това увеличение не успя да оправдае предварителните прогнози на икономистите.

Не по-малко интересно и довело до висока волатилност беше аналогично решение на Японската централна банка, която понижи и без това рекордно ниската си лихва и на практика тя в момента се равнява на 0 процента. В допълнение към това институцията увеличи размера на предвидените за изкупуване неликвидни активи от баланса на търговските банки, с което се цели ръст на паричното предлагане в страната и оттам – стимулиране на кредитирането и потреблението. Като предпоставка за това свое решение представителите на Bank of Japan цитираха скъпата йена и забавянето на икономическата активност в световен мащаб, което затруднява износа на стоки и услуги от иначе експортно ориентираната японска икономика.
 
ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD
Open – 1.3790; High – 1.3807; Low – 1.3666; Close – 1.3684

 

Корекцията, за която споменахме във вчерашния си анализ, стана факт, но тя е по-скоро вследствие от навлизането на евро/долар дълбоко в зоната на свръхпродажбите на дневна база и поне на този етап не застрашава продължаването на възходящия тренд. Важни нива с оглед на неговото продължаване са 1.3818 и 61.8-Фибо корекцията на низходящия тренд от 1.5140 до 1.1875 (проектирана при 1.3894), като преодоляването им ще бъде почти сигурен знак за достигане отново до върховете от края на миналата година над 1.51.
Предвид последната възходяща вълна критичен би бил пробив на 1.3558, а подкрепа преди това имаме при 1.3646.

GBP/USD
Open – 1.5816; High – 1.5868; Low – 1.5747; Close – 1.5827

 

Кабелът продължи да се търгува в рейнджа си от предходните няколко сесии, като за засилване на движението в една от двете посоки е необходимо излизане от тази консолидация. Краткосрочните съпротиви са разположени при 1.5868 и 1.5921, а пробив на второто ниво ще доведе до тест на двата дневни върха в подножието на 1.60.
Цели в низходяща посока са 1.5750 и 1.5668.

USD/JPY
Open – 83.21; High – 83.86; Low – 83.17; Close – 83.34

 

Краткият възходящ импулс в началото на днешната сесия не успя да намери по-сериозно продължение и впоследствие двойката се върна към долната част на рейнджа си от предходните сесии. Зоната около 83.15 се оформи като зона на силна подкрепа, като за продължаване на спада към 82.86 е необходимо първо да станем свидетели на нейното преодоляване. Пробив и на 82.86 ще доведе до засилване на низходящото движение към 79.76.

Корекциите на последната низходяща вълна ще прицелят 83.97 и 84.34.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!