От ИА "Автомобилна администрация" изразиха становище, че за изваждане на светло на приходите от таксиметрова дейност се работи по предложението за въвеждането на патентен данък. Това стана в рамките на третото заседание на Обществения съвет в сектор "Транспорт", съобщиха от МТИТС.

 

Продължават проверките и на автогарите. За първи път ИА "Автомобилна администрация" е установила нарушение и е санкционирала автогара за непредоставяне на равни условия на превозвачи, което се наказва с глоба, в размер на 10 000 лв.

 

По време на срещата бяха разгледани различни предложения, свързани с борбата със сивия сектор в транспорта. Представители на браншовите организации предложиха да бъде въведен Електронен регистър на кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на МПС, да се създаде възможност за електронно подаване на документите за изпит, както и електронен вариант за провеждане на жребия за председатели на изпитни комисии, с възможност за проследяване онлайн в интернет.

 

Обсъдена беше и възможността до края на 2013 г. изпитите по теория за всички категории да бъдат извършвани изцяло на таблет.

 

Изпълнителният директор на ИА "Автомобилна администрация" Валентин Божков зави, че преди седмица е стартирана обществена поръчка за избор на изпълнител, който да изработи Електронен регистър на кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на МПС. Той допълни, че до края на тази година Автомобилна администрация ще има възможност на 100% да извършва изпитите по теория на таблет.

 

По предварително утвърден график това трябваше да стане през 2016 г., а вече над 50% от кандидатите се явяват на електронен изпит. По отношение на проверките на обучаващите форми Божков обяви, че преди две седмици е разпоредил да бъдат проверени всички обучаващи фирми за наличието на договори с техническите сътрудници, което е задължително условие за работата на учебните центрове. При липса на такива договори ще се налагат санкции и закриване на фирмите нарушители.