Тайланд от днес въвежда предварителен данък от 15% върху чуждестранните инвестиции в тайландски ДЦК като начин да попречи на ръста на горещите пари в страната, вече довели до 11% поскъпване на бата.

Имаме още един пример, че новите икономики на Азия ще въведат по-строги регулации в идните месеци срещу спекулативния капитал – коментира Reuters. Подобни мерки вече са приложени от Индонзеия, Южна Корея и Тайван. Освен това азиатските централни банки се намесват на валутните пазари, за да контролират стойността на парите си.

Въпреки това азиатските валути продължават да поскъпват. Освен че това застрашава приходите на експортните предприятия, в Азия още е жив споена за валутната криза от 1997/98 г. Засилващите се инвестиционни потоци могат много бързо да обърнат посоката си, оставяйки след себе си опустошения

Очаква се в мерките в страните, вече тръгнали по пътя на капиталовите регулации, да станат по-стриктни, а Индия и Филипините в скоро време да се присъединят към групата. Но азиатските страни надали ще приложат някакви драконови мерки; вместо да отпъдят завинаги чуждите инвеститори, те ще се постараят да приложат таргетиран подход, който ще е само временна мярка.

Тайланд вече е въвеждал контрол върху капиталовите потоци през 2006 г., което доведе до невиждана разпродажба на фондовия пазар и наложи вдигане на наложените рестрикции. Затова сега се очаква правителството да се концентрира върху пазара на облигации и да остави по-охлабен възелът около пазара на акции.

Според икономист, страните в Азия ще се стараят да не отпъдят реалните инвеститори и ще въведат под някаква форма данъка на Тобин. Джеймс Тобин, Нобелов лауреат, през 1980-те предложи данък върху валутната обмяна като начин за предпазване на спекулации.

Азиатско домино може би ще видим в тази връзка – прогнозира друг експерт. Всяка държава в региона ще трябва да въведе подобни сдържащи инвестиционните потоци мерки, тъй като парите ще прескачат от страна в страна в търсене на по-изгодна регулативна среда. При това забраните на някои места ще усилят ефекта на капиталовите потоци в други.

Засега азиатските икономики правят малки крачки в очакване на срещата на Г20, която ще се проведе през ноември в Сеул. Развиващите се страни имат все по-голям глас в решаването на световните проблеми и вероятно ще могат да сложат този въпрос на масата, заедно с темата за валутните войни. Но се оценява, че всяка своеволна стъпка няма да се погледне с добро око, преди проблемът да е разглеждан на най-високо равнище.