Българската агенция за инвестиции очаква през тази година увеличение с 10-15% на преките чуждестранни инвестиции в България, това прогнозира на пресконференция днес изпълнителният директор на агенцията Борислав Стефанов.

Той представи данните от изготвения по поръчка на ООН Световен доклад за инвестициите през 2012 г.

Миналата година инвестициите в страна са били на стойност 1.3 млрд. евро. Това на фона на общо 1.5 трилиона долара по света, прави 0.15 процента от всички инвестиции по света, поясни Стефанов.

Той посочи, че за първите пет месеца на тази година инвестициите у нас са се увеличили шест-седем пъти спрямо същия период на миналата година.

Директорът на БАИ обясни, че през последните няколко години инвестициите в секторите извън финансите винаги са около милиард и милиард и половина евро, като са насочени най-вече към преработващата промишленост.

Инвестициите в телекомуникациите, енергетиката и преработвателната промишленост формират 70-80% от всички преки инвестиции с страната, като близо 90% от тях идват от ЕС.

Стефанов обясни, че въпреки че сред водещите инвеститори у нас са Холандия и Кипър, то инвестициите от тези две страни са повече статистически, отколкото реални. Той даде за пример факта, че има няколко фирми, които през тази година са внесли в страната големи суми под формата на преки чуждестранни инвестиции, без да е сигурно дали имат реални инвестиционни намерения.

До края на май тази година в агенцията няма данни за инвестиции от Катар, подчерта директорът на БАИ.

От началото на тази агенцията работи с германски фирми, които произвеждат части за автомобили, посочи Стефанов.